زن و فرزند حضرت مهدىعلیه السلام
زن و فرزند حضرت مهدىعلیه السلام
از مجموع روایات سه احتمال درباره زن و فرزندان حضرت مهدىعلیه السلام به دست مىآید:
1. اساساً حضرت مهدىعلیه السلام ازدواج نکرده است.
2. ازدواج انجام گرفته، ولى اولاد ندارد.
3. ازدواج کرده و داراى فرزندانى نیز هست.
لازمه احتمال اوّل این است که امام معصومعلیه السلام، یکىازسنّتهاى مهماسلامى را ترک کرده باشد واین با شأن امام سازگار نیست. اما از طرفى چون مسأله غیبت مهمتراست وازدواج مهم؛ ازاینرو ترک ازدواج - با توجه به آن امر مهمتر - اشکالى ایجاد نمىکند و گاهى براى مصلحتبالاتر، لازموواجبنیز هست.
براى تأیید این قول مىتوان موارد ذیل را بیان کرد:
1. روایاتىحضرت خضررا بهعنوان کسى معرفى کرده که وحشت تنهایى حضرت مهدىعلیه السلام را در دوران غیبت برطرف مىسازد و درحالىکه آنحضرت زن و فرزند داشت، نیازى به او نبود.
امامرضاعلیه السلام فرمود:
«خضرعلیه السلام از آب حیات نوشید و او زنده است... خداوند به واسطه او تنهایى قائم ما را در دوران غیبتش به انس تبدیل کند و غربت و تنهایىاش را با وصلت او مرتفع سازد».
2. در روایات فراوانى از آن حضرت با القاب فرید (تک) و وحید(تنها) یاد شده است و این با زن و فرزند داشتن منافات دارد.
3. دستهاى از روایات، ملازمان حضرتش را در دوران غیبت تنها سى تن از یاران خاصّ آن حضرت ذکر کره است.
امام صادقعلیه السلام دراین بارهفرمود:
«لابُدَّ لِصاحِبِ هَذَا الاَمْرِ مِنْ غَیْبَةٍ وَلابُدَّ لَهُ فى غَیبَتِهِ مِنْ عُزلَةٍ و نِعمَ المَنزِلُ طَیْبَةُ وَ ما بِثَلاثِینَ مِنْ وَحْشَةٍ» ؛
اما احتمال دوم (پذیرش اصل ازدواج بدون داشتن اولاد) جمع مىکند بین انجام سنّت اسلامى و عدم انتشار مکان و موقعیت آن حضرت. اما این اشکال هست که اگر قرار باشد، آن حضرت شخصى را به عنوان همسر برگزیند، یا باید بگوییم که عمر او نیز مانند عمر حضرت طولانى است - که بر این امر دلیلى نداریم - یا اینکه بگوییم مدتى با آن حضرت زندگى کرده و از دنیا رفته است. در این صورت، حضرت به سنّت ازدواج عمل کرده و پس از آن، تنها و بدون زن و فرزند زندگى را ادامه مىدهد.
احتمال سوم آن است که آن حضرت ازدواج کرده و داراى اولاد نیز هست و آنان نیز فرزندانى دارند و...
این مسأله، افزون بر اینکه دلیل محکمى ندارد، با این اشکال اساسى روبهرو است که این همه اولاد و اعقاب، بالاخره روزى در جست و جوى اصل خویش بر مىآیند و همین کنجکاوى و جست و جو، مشکل ساز است و با فلسفه غیبت حضرت مهدىعلیه السلام نمىسازد.
برخى خواستهاند با تمسک به داستان «جزیره خضراء»، بگویند که امام عصرعلیه السلام فرزندانى دارد و بر آن جزیره، زیر نظر وى، جامعه نمونه و تمام عیار اسلامى را تشکیل دادهاند! لکن با بررسىهاى گستردهاى که انجام گرفته، جزیره خضراء، افسانهاى بیش نیست و هیچ واقعیت ندارد. (جزیره خضراء)
علامه مجلسىرحمه الله این داستان را جداگانه در نوادر بحارالانوار نقل کرده، مىنویسد: «چون در کتابهاى معتبر بر آن دست نیافتم، آن را در فصلى جداگانه آوردم».
شیخ آقا بزرگ تهرانى این داستان را داستانى تخیلى شمرده است.
افزون بر این، داستان به گونهاى است که نمىتوان آن را پذیرفت! تناقضات فراوان، سخنان بىاساس و... از اشکالات اساسى آن است و در سلسله سند آن، افراد ناشناختهاى وجود دارد که نمىتوان بر آن اعتماد کرد، بنابراین، از این راه نمىتوان زن و اولادى براى حضرت مهدىعلیه السلام ثابت نمود.