جهنم
درباره جهنم
از على علیه السّلام روایت شده که پیامبر صلّى الله علیه و آله فرموده است: «به خدا پناه برید از چاه غم یا وادى غم، عرض کردند: اى پیامبر خدا! وادى غم یا چاه غم چیست؟ فرمود: آن وادیى است در جهنّم که جهنّم هر روز هفتاد بار از آن به خدا پناه مىبرد، خداوند آن را براى قاریان ریا کار آماده کرده است»
تعداد طبقات جهنّم به اندازه اعضاى هفتگانهاى است که بنده به وسیله آنها مرتکب گناه مىشود، برخى از این طبقات بالاى برخى دیگرند، بالاترین آنها جهنّم و پس از آن به ترتیب سقر، لظى، حطمه، سعیر، جحیم و هاویه است. اکنون در عمق هاویه بیندیش که آن را حدّى نیست چنان که عمق شهوات دنیا نیز حدّى ندارد، و همان گونه که هر نیاز دنیوى همواره به نیازى بزرگتر از آن منجرّ مىشود هاویه جهنّم نیز به آخر نمىرسد مگر آن که به هاویهاى ژرفتر از آن منتهى مىگردد.
سپس در تفاوت درکات جهنّم بیندیش چه در آخرت درجات بزرگتر و برتریها زیادتر است، و همان گونه که حرص مردم به دنیا متفاوت است، برخى چنان در کار دنیا حریص و زیاده طلبند که به غریق شباهت دارند، و بعضى تا حدّ معینى خود را با آن درگیر کردهاند از این رو آتش دوزخ نیز به طور متفاوت دامنگیر آنها مىشود چه إِنَّ الله لا یَظْلِمُ مِثْقالَ ذَرَّةٍ
پیامبر خدا صلّى الله علیه و آله فرموده است: «کم عذابترین اهل دوزخ کسى است که نعلینى از آتش در پاى دارد که بر اثر گرمى آن مغز او به جوش مىآید»
پیامبر خدا صلّى الله علیه و آله به صفات آتش جهنم تصریح کرده و فرموده است: «خداوند امر فرموده هزار سال آتش دوزخ را افروختند تا سرخ شد سپس هزار سال دیگر آن را افروختند تا سپید گردید، پس از آن هزار سال دیگر آن را افروخته کردند تا سیاه شد، و آن سیاه و تاریک است»
ابو سعید خدرى گفته که پیامبر خدا صلّى الله علیه و آله فرموده است: «اگر یک دلو از غسّاق جهنّم در دنیا انداخته شود همه اهل زمین متعفّن خواهند شد»«4»، این شراب اهل جهنّم است و هنگامى که یکى از آنها از تشنگى استغاثه و درخواست آب مىکند از آب چرک و خون به او نوشانیده مىشود و آن را جرعه جرعه مىآشامد و هیچ گواراى او نمىشود و از هر سو مرگ به او هجوم مىآورد لیکن نمىمیرد: وَ إِنْ یَسْتَغِیثُوا یُغاثُوا بِماءٍ کَالْمُهْلِ یَشْوِی الْوُجُوهَ بِئْسَ الشَّرابُ وَ ساءَتْ مُرْتَفَقاً . راه روشن، جلد8، ص: 420